Czym się kierować przy wyborze torebki?

Każdy, kto uwielbia pieczywo, ma patent na jego przechowywanie. Z racji tego, że ile osób, tyle sposobów, dziś chcielibyśmy opowiedzieć Wam o jednym z nich. Naszym zdaniem jest to jeden z najlepszych sposobów na to, aby pieczywo było przez długi czas świeże i aromatyczne, szczególnie jeśli przechowujecie je dłużej niż 2-3 dni. Aby pieczywo było ciągle aromatyczne, warto do jego przechowywania wykorzystać woreczki lniane na pieczywo, które sprawią, że nie będzie ono wysychać ani pleśnieć.

Woreczki lniane na pieczywo — czym się charakteryzują?

Woreczki lniane na pieczywo produkowane są przez wielu producentów, jednak najlepsze pochodzą z Wielkopolski, a dokładniej z Poznania. Produkuje je marka AleWorek.

Decydując się na woreczki lniane na pieczywo nie musicie ich prać przed pierwszym użyciem i w późniejszym czasie również. Wystarczy, że po użyciu przepłuczecie je pod ciepłym strumieniem wody. Jeśli koniecznie będziecie chcieli wrzucić je do pralki, pamiętajcie, aby nie używać żadnych detergentów i wirować worki na średnich obrotach. Aby woreczki lniane na pieczywo zawsze wyglądały nienagannie, możecie je wyprasować.

Kolejną rzeczą, o której warto pamiętać, chcąc zastosować worki do chleba wykonane z lnu, jest to, że nie można ich wkładać w chlebaka. To będzie zupełnie mijało się z celem! Produkty tego typu są przewiewne, za sprawą lnu, z którego je wykonano, co sprawia, że chronią chleb przed pojawieniem się pleśni i wilgocią. Aby tak było, woreczki lniane na pieczywo muszą mieć dostęp do powietrza. Jeśli włożysz je do szczelnie zamkniętego chlebaka, możesz pożegnać się z aromatycznym, świeżym chlebem. Jeśli okaże się, że chleb za bardzo wysycha, wystarczy do woreczka włożyć połówkę jabłka (jest to metoda stara jak świat, którą stosuje się przed świętami, wkładając jabłko lub jego skórkę do pierniczków, które mają zmięknąć). 

Decydując się na lniane worki na pieczywo, można mieć pewność, że poza doskonałym wyglądem, są także miękkie w dotyku i bezzapachowe. Dzięki temu po kuchni zawsze rozchodzi się cudowny zapach świeżego chleba.

+0